lauantai 9. heinäkuuta 2011

La 9.7 Chambord – Blois – Amboise – Carellesin kesätalo

Viime yö oli ensimmäinen tosi hyvin nukuttu yö tällä reissulla. Olikohan sänky vain niin loistava vai edellisen päivän kuuden ja puolen tunnin ajourakka tehnyt tehtävänsä, mutta aamulla olo oli äärimmäisen hyvin levännyt. Nopeiden aamutoimien jälkeen siirryimme hotellin alakertaan aamupalalle, mikä oli tuttavallisen ranskalainen. Jugurtit, hedelmät ja aito hedelmäsalaatti yhdistettynä croissantteihin, hilloihin ja sämpylöihin sekä hyvään kahviin oli erittäin tervetullutta Disneyland-aamiaisten jälkeen.

Aamiaisen jälkeen pakkasimme auton ja ostimme liput Chambordin linnan (1519-1685) kierrokselle, jonne olisi alle 25-vuotiaana päässyt ilmaiseksi... Chambordin linna suunniteltiin aikoinaan Francis I toimesta metsästysmajaksi. Francis I ehti viettää linnassa vain 72 päivää 32 hallitsemisvuotensa aikana, eikä päässyt näkemään projektinsa valmistumista. Hänen poikansa Henry II ja Louis XIV ovat pääsääntöisesti vastuussa Chambordin tämän päivän ulkoasusta. Kerrottakoon vielä, että Chambordin linnassa määräävä tekijä on keskusrakennus kreikkalaisen ristin keskellä oleva 9 metriä leveä keskusportaikko. Portaikosta alkavat käytävät ovat myös 9 metriä leveät ja 18 metriä pitkät. Portaikko on rakennettu siis spiraalin muotoon niin, että ylöspäin tulija ei kohtaa alaspäin menijää. Vahvat huhut väittävät Leonardo Da Vincin olleen mukana inspiroimassa ja suunnittelemassa linnaa.

Linna oli todellakin upea sekä sisältä että ulkoa. Linnaa ympäröi valtava kanaali, jonka Francis I päätti rakennuttaa tuomiten samalla tuhannet työmiehet mm. malariakuolemaan, sekä laajat metsät peuroineen ja villisikoineen. Luonnollisesti myös neliskulmaisesti leikatut puut sekä ovaalinmuotoinen courty yard olivat hienot. Linnassa esillä olevat kuninkaallisten vaunujen esittely oli Ranskan laajin ja kieltämättä vaunut hopeisine lyhtyineen ja Hérmesin valmistamine kankaineen olivat hienot. Chambord on todella käymisen arvoinen eikä vähintään upean hotellimme ansiosta, josta saimme ostettua liput halvempaan hintaan ja se mahdollisti myös aikaisen linnaan pääsyn ennen turistilaumoja, jotka tulivat vastaamme lähtiessämme.

Prinsessa-aiheisten tuliaisostosten jälkeen siirryimme autoon ja suuntasimme Bloisen, Chaumontin ja Amboisen linnojen kautta kohti kesätaloamme ja Carellesin kylää. Itse linnojen sisällä emme kuitenkaan ehtineet käydä,eikä tytöt sitä olisi varmaan jaksaneetkaan. Molemmat kaupungit sijaitsivat Loiren varrella ja kauneimmat kuvat saikin juuri joen vastarannalta. Harmillisesti päivä oli jälleen puolipilvinen, mutta lämmin. Nautimme kuitenkin erinomaisen lounaan Amboisen kaupungissa, joka oli ravintoloineen ja kauppoineen varsin viehättävä. On erittäin mukavaa olla jälleen maassa, jossa kolmen ruokalajin lounas maksaa 9,90€ ja palvelu on huomaavaista J.

Ajomatkamme sujui muuten kivuttomasti, mutta olimme jälleen unohtaneet käydä kaupassa hyvissä ajoin ja pieni ahdistus alkoi hiipiä niskaan, kun kauppoja ei näkynyt mailla eikä halmeilla iltapäivän kääntyessä illan puolelle. Tilannetta ei helpottanut se, että menovesi autossa läheni loppuaan ja kaikki matkanvarrella olevat bensa-asemat olivat fermé. Vihdoin navigaattori löysi reittimme varrelta Super U:n bensa-aseman ja itse tankkaus suoritettiin loppujen lopuksi siten, että auton toimintasädettä oli 2km jäljellä. Loistokkaasti bensa-aseman vieressä oli myös hyper marché, josta saimme tehtyä ruokaostokset.

Viimeiset kilometrit sujuivat ongelmitta ja perillä meitä odotti emäntämme Alisonin järjestämä BBQ uusille vieraille. BBQ:n lisäksi Alison oli leiponut meille quichen ja suklaakakun sekä tuonut punaviinipullon. Meidän lisäksemme samassa yhteisössä asustelee emännän ja hänen tyttärensä Harrietin lisäksi kaksi viikkoa vieraisilla oleva skotlantilainen ydinperhe isä, äiti, tytär, poika ja ”setä”.

Hauskinta talossamme on perheen hevonen, joka tepasteli takapihalla välittämättä ympärillä juoksentelevista lapsista. Tuntui, että lapsilla ja hevosella oli yhteinen ymmärrys: ”Jos te ette häiritse minua, minä en välitä teistä!” J Lapset tulivat myös hyvin toimeen, vaikka yhteistä kieltä ei löytynytkään. Tytöille pihalta löytyy siis trampoliini, uima-allas, leikkimökki ja keinut pallojen ja pelien lisäksi. Naapurissa asustelee lehmiä ja kanoja oman kotihevosemme, koiran ja kissojen lisäksi. Lisää ympäristöstä ja talostamme huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.